Feldenkrais je metoda enostavnih gibov, ki vključuje vse dele telesa. Razvil jo je kineziolog, fizik, inženir dr. Moshe Feldenkrais. Izboljšuje in spreminja telesno držo, izvajanje gibov, koordinacijo ter zmanjšuje ali odpravlja motnje gibanja, mišično napetost in bolečine.

Feldenkrais je delo na sebi s pomočjo giba, dotika in svoje lastne motorike. Moja učenka je odlično opisala to metodo v kratki pesmi.

FELDENKRAIS
(Katarina Krč)
Metoda Feldenkrais raziskuje
reakcije in obnašanje
našega telesa,
polna je drobnih detajlov
in še marsičesa.
Proučuje posamezen gib,
njegov vpliv,
a hkrati poskrbi,
da ni niti malo škodljiv.
Lekcijo sestavljajo različni premiki,
ležanje na blazini, nežni dotiki,
obračanje glave,
premikanje rok in nog,
radovedno raziskovanje,
to kar počne majhen otrok

Feldenkrais ni telovadba. Je delo na sebi s pomočjo giba, dotika in svoje motorike. Dr. Feldenkrais je bil prepričan, da lahko s to metodo vsak posameznik izboljša in ozaveščeno spreminja svoje gibalne sposobnosti oz. spremeni vzorec gibanja, ne glede na starost ali morebitne težave.

Ko »avtomatično«, torej brez zavedanja, opravljamo različne gibe, so ti lahko neoptimalni. Običajno niso prilagojeni našim dejanskim potrebam, zato porabljamo več energije, hkrati pa se pojavljajo bolečine ali okvare. Z metodo feldenkrais ozavestimo svoje gibanje, spremljamo občutke, ki ob tem nastajajo in se imamo nanje možnost odzvati. Vendar feldenkrais sega tudi izven okvirov samega gibanja, saj lahko z njegovo pomočjo reguliramo tudi odziv na stresne situacije, ki so danes žal del vsakdana.

Skupinske lekcije feldenkraisa

Delo v skupinah se imenuje Awareness through movement (ATM), kar v slovenščini pomeni ozaveščanje skozi gib. Cilj gibov, ki jih skupini podaja učitelj, je izboljšanje gibljivosti, fleksibilnosti, zavedanja telesa. Premikanje telesa tako postane lažje in z manj napora. Vsak posameznik gib prilagodi sebi, svojim zmožnostim in razumevanju navodila, pri tem pa je pomembno, da ne uporablja sile, napora in da pri tem razmišlja, kako izvaja ta gib.

Delo poteka v majhnih skupinah in traja 55 minut. Učenci so oblečeni v udobna oblačila.

Individualne lekcije feldenkraisa

Cilj individualnih lekcij, ki se imenujejo Functional integration (FI) oz. funkcionalna integracija, je ugotoviti neoptimalne vzorce gibov in jih z nežnimi gibi spremeniti. To poteka tako, da učitelj premika skelet učenca in ga na ta način uči novih, izboljšanih in bolj funkcionalnih načinov gibanja. Individualna funkcionalna integracija poteka na posebni mizi za feldenkrais, ki je podobna masažni, le da je nižja in širša. Učenci so ob tem oblečeni v udobna oblačila.

 

Za koga je feldenkrais primeren?

Feldenkrais je primeren za vsakogar, brez omejitev, ne glede na starost ali druge okoliščine.

Feldenkrais je primeren za vsakogar, brez omejitev. V studiu Gibanica se feldenkrais uspešno učijo tako mladi kot starejši, gibalno ovirani kot povsem zdravi ljudje. Pomaga tudi profesionalcem, tako iz športnih, kakor tudi drugih področij, pri izboljšanju njihovega dela.

Učitelj feldenkraisa

Feldenkrais v studiu Gibanica poučuje Žiga Tolič, ki je zaključil študij leta 2015, na Feldenkrais inštitutu na Dunaju (Feldenkrais Institut Wien).

Naročite se na lekcijo feldekraisa

Pokličite nas na 040 390 660 oz. si oglejte urnik skupinskih vadb (ATM).

Pri opisovanju metode feldenkrais smo uporabili naslednji vir: Lutman, M. (2007). Metoda feldenkrais. Vloga fizioterapevtske stroke pri krepitvi zdravja in zagotavljanja kakovostnejšega življenja (zbornik). Ljubljana: Zbornica fizioterapevtov Slovenije.