Naprave za pilates

Trapez (Cadillac)

Trapez je največji kos pilates opreme. Lesena baza z dvignjenim ležiščem omogoča lažji dostop in izvajanje vaj, kot če bi ležali na tleh. Pri vadbi uporabljamo vzmeti, s katerimi nudimo upor rokam in nogam, ali pa nam pomagajo vzdrževati določene položaje, brez katerih bi bila izvedba določenih vaj nemogoča.

Kovinsko ogrodje, ki je sestavni del trapeza, nam omogoča tridimenzionalno izvajanje vaj, s čimer lahko obremenitev nastavljamo na številne načine. Na okvir se lahko tudi obešamo in s tem v sam nabor vaj dodajamo bolj gimnastične gibe. Nihalo je še zadnja posebnost te naprave, ki nam omogoča krožne gibe. Ti odpirajo povsem novo dimenzijo gibanja telesa. Preko krožno-spiralnega gibanja lahko na povsem varen način mobiliziramo še tako zakrčen sklep ali hrbtenico.

Reformer

Reformer je gotovo najbolje poznan kos pilates opreme, saj se tudi najpogosteje uporablja. Ime je dobil po angleškemu izrazu to reform, kar pomeni spremeniti.Gre torej za napravo, na kateri lahko povsem spremenite svoje telo.

Reformer je sestavljen iz kovinskega okvirja, na katerem je premično ležišče, kise preko ležajev premika naprej in nazaj. Ležišče je na okvir pripeto preko petih različnih vzmeti, s katerimi uravnavamo upor in s tem vajo otežimo ali olajšamo. Z reformerjem lahko izvajamo več kot 100 različnih vaj, tako za zgornji kot tudi spodnji del telesa, kar predstavlja izziv za vsakogar.

Tower

Tower, ali po slovensko stolp, je polovični trapez in nam ponuja skoraj enake možnosti izvedbe vaj kot trapez – vertikalno linijo in nihalo. Njegova prednost je, da je z ene strani povsem odprt, kar nam razširi nabor vadb, ki so pri trapezu omejene z dolžino okvirja.

Stolp je združljiv tudi z reformerjem, saj mu dodaja vertikalno linijo in s tem številne dodatne različice vaj.

Chair

Chair, ali po slovensko stol, je odličen kos opreme za vse, ki želijo še malo več izziva. Omogoča nam več vertikalnega izvajanja vaj, ki veljajo za najtežje in izhajajo tudi iz gimnastike. Poleg vaj za moč in vzdržljivost nam omogoča odlično osnovo za raztezanje zakrčenih mišic trupa, rok in nog.

Ladder Barrel

V slovenščini bi to napravo poimenovali sod z lestvijo. Tako je tudi nastala, saj jo je gospod Pilates izdelal iz pivskega soda, ki mu je dodal lestev. S tem je nastal odličen pripomoček za raztezanje in izvajanje vaj, ki so kombinacija moči in gibljivosti.

Spring Board

Je lesena plošča, na katero pritrjujemo vzmeti različnih dolžin in težavnosti. Omogoča nam stoječe izvajanje vaj za pilates, ki sicer veljajo za ene najzahtevnejšihPoleg stoječega dela nam seveda omogoča veliko drugačnič variacij vaj z vzmetmi, kot jih denimo lahko izvajamo na towerju ali trapezu.

Spine Corrector

Ali po slovensko korektor hrbtenice je patentiran polkrožni lok, s katerim lahko razgibamo še tako trdo in negibljivo hrbtenico, odpremo kolke in ramena.