sedaj se bolj zavedam telesa in se znam sama postaviti tako, da bolečine v hrbtu omilijo in počasi tudi izginejo.

Imela sem stalne probleme s hrbtom. Diagnosticirano hernijo, ki je nisem operirala. Kljub krepitvi mišic s pilatesom so se bolečine stalno vračale. Enkrat bolj drugič manj. Žiga mi je na preprost in razumljiv način pokazal notranjost mojega hrbta ( kosti, medenice in mišic). Z njegovo pomočjo se sedaj bolj zavedam telesa in se znam sama postaviti tako, da bolečine v hrbtu omilijo in počasi tudi izginejo. Seveda to naredim s pomočjo zvočnega posnetka, ki sva ga naredila na terapiji. Žiga hvala.

 

Arijana Lipovec

Po nekaj letni vadbi na splošno opažam boljšo stabilnost.

Pred leti mi je fizioterapevtka svetovala, naj si poiščem vadbo za krepitev mišic medeničnega dna, ker sva začeli opažati, da z dolgotrajnim sedečim delom zgubljam stabilnost telesa.

Po nekaj letni vadbi v Gibanici na splošno opažam boljšo stabilnost. Letos sem cel mesec pred smučarskimi počitnicami še posebej vestno delala tudi domače naloge – kratke vaje doma. Med smučanjem sem zato večkrat pomislila na pripravo mišic pred zavojem in pravilno držo. Opazila sem, da smučam veliko lažje in bolje kot prej. Tudi “musklfiber” je bil veliko manjši.

Tina Marolt

Po eni njegovi individualni uri sem se znala postavit v pravilno pokončno držo in se gibat brez bolečine.

“Bila sem aktivna rekreacijska športnica vse življenje in sem športala skoraj vsak dan. Dve leti po porodu, ko sem dvakrat na hitro vodila aerobiko in nisem bila kondicijsko tako pripravljena kot včasih ter po enem kratkem teku (kapljica čez rob), se mi je v obeh kolenih, kasneje tudi v celotnem hrbtu pojavila bolečina, ki je trajala več kot pol leta. Vsak dan me je opominjala, da nekaj ni v redu, bolelo me je tudi ko sem bila pri miru, ležala, po stopnicah nisem mogla brez bolečine, postajala sem tečna sama v sebi in nisem se sprijaznila na odgovore zdravnikov, da to je pa že starost (31 let). Kakšna starost?

Že prej sem več let hodila na pilates k Žigu, poznala njegovo delo in mi je bilo super! Vedela sem, da mi proti bolečini lahko pomaga samo Žigov pilates. Vedela sem tudi, da nikakor nočem sprijaznit z bolečino in trpet celo življenje.

Po eni njegovi individualni uri sem se znala postavit v pravilno pokončno držo, si “naštimat/poravnat kosti” in se gibat brez bolečine. V ogledalu sem bila poravnana, res neverjetno! Brez obiska pilatesa in vsakodnevne vaje pa seveda ne gre. Veliko se naučim, vsakič kaj novega, mišice delajo k nore, ampak vem zakaj, vem da je dobro, čutim razliko, razumem telo in njegovo delovanje in sedaj že lahko tečem za tamalim, kmalu pa kaj več.

Ne da se vse povedat, je treba probat.

Maja Marolt

Samo dve individualni uri sta bili dovolj za spremembe, ki so spremenile kvaliteto življenja.

Na kratko o mojem stanju: po hudi prometni nesreči mi je glavica stegnenice na levi nogi začela odmirat. Po nekaj letih je prišlo še do vnetja. Tako so bile bolečine v kolku bile vse večje in pogostejše.
Biti aktiven in paziti na nogo s tako poškodbo je cela umetnost. Operacija je res zadnja rešitev, ki bi jo pri 34.letih zbrala.

Sestrična mi je povedala za Žigo, mogoče bi pa on znal pomagat? Po dveh individualnih obiskih (ter vseh razlagah, nasvetih, učenju – ja tudi drže, hoje po stopnicah, kako se usesti se je treba naučit) ter pridnem delu, so bolečine izginile. Še vedno se pojavijo ob pretirani aktivnosti, a pravilna drža pri gibanju in sedenju jih zelo omili.

Če pomislim, da lani februarja niti stopit nisem morala na nogo, sem danes izredno hvaležna, da lahko to zimo tečem na smučeh.

Saša

Že na prvi uri pilatesa mi je bilo jasno, da je to-to. Na vaje sem začela hoditi redno, vsak teden.

Po lanski težki operaciji discus hernije je bil zadnji čas, da nekaj naredim zase in za svoje zdravje. V svojem domačem kraju sem se prijavila na pilates, vendar me pri nobeni uri niso prepričali, po domače povedano, sploh nisem vedela kako morem izvajati vaje. Nato pa sem vsa razočarana, da iz tega ne bo nič, slišala za Žiga na Vrhniki in sem se lanskega (2013) novembra odločila da poizkusim še pri njem. Že na prvi uri pilatesa mi je bilo jasno, da je to-to. Na vaje sem začela hoditi redno, vsak teden. Žiga je strokoven in ima profesionalen odnos do dela in kar mi je najbolj všeč, je to, da tudi na skupinski vadbi opomne in se posveti posamezniku (če dela napačno), da izvaja vajo pravilno naprej.

Najbolj pomembno od vsega je pa, da so zahvaljujoč Žigu moje bolečine v predelu križnice in celotne hrbtenice, praktično izginile in da lahko iz dneva v dan spet normalno funkcioniram, kot sem pred leti. Žiga, hvala!

Petra, 28 let

Po drugi individualni uri, sem prvič po dobrem letu dni od poškodbe lahko vstala z mize za vadbo brez bolečin.

Dobro leto dni je minilo od moje poškodbe medenice, natančno zloma križnice in sramne kosti. Po končanem klasičnem rehabilitacijskem obdobju v zdravilišču in dodatnih obiskih pri fizioterapevtih, sem še vedno čutila bolečine predvsem v križnici ob daljšem sedenju ali hoji, vožnji z avtomobilom, delu na vrtu. Ker je pri poškodbi prišlo do zamika medenice, so se mi posledično začele tudi težave v vratnem delu hrbtenice, z mravljinčenjem rok. Vse moje dosedanje športne aktivnosti in hobije sem žal morala opustiti.

Ker se po vseh končanih klasičnih zdravljenjih nisem nikakor sprijaznila z obstoječim stanjem, sem pomoč poiskala pri Žigu, ki mi je svetoval nekaj individualnih ur feldenkraisa in pilatesa. To je bila moja najboljša odločitev, žal mi je samo to, da se nisem zanj odločila že mnogo prej. Po prvi individualni uri sem dobila jasen vpogled v delovanje mojih mišičnih struktur, ki so pripete na medenico in kako jih lahko sama uporabljam za premikanje medenice v pravilen položaj. Po drugi individualni uri sem prvič po dobrem letu dni od poškodbe lahko vstala z mize za vadbo brez bolečin v križnici in tudi naredila nekaj fizičnih vaj iz pilatesa, ne da bi imela kakršnekoli bolečine. Tudi mravljinčenje rok je izginilo, stanje se tako iz vadbe v vadbo samo še izboljšuje. Všeč mi je, da Žiga pristopa k problemu celostno, tako me je naučil, kako lahko sama zavestno upravljam s posameznimi mišičnimi strukturami, ki izboljšujejo mojo celotno gibalno strukturo telesa in posledično dvigujejo kvaliteto življenja.

Sedaj mineva mesec dni od mojega prvega obiska pri njemu in izboljšanje mojega zdravstvenega stanja je neprecenljivo. Zopet se lahko ukvarjam s svojimi hobiji, še posebej vrtnarjenjem (tokrat brez bolečin in bistveno večjo vzdržljivostjo), ravno tako sem hojo v hrib povečala iz pol minute, že na 1,5 ure (tudi brez bolečin). Čakam me še preizkus v jahanju in smučanju, da bom lahko z gotovostjo potrdila, da sem prišla 100% nazaj s svojim telesom pred obdobje nesreče. Hvala Žiga, toplo te priporočam vsem, ki so imeli kakršnokoli poškodbo, saj tega, kar si me ti naučil, te žal ne naučijo niti v zdravilišču niti na fizioterapijah.

Alenka Henigman

Na pilates hodim že tretje leto in v tem času se je marsikaj spremenilo.

Žiga nam je za novo leto poslal voščilo, v katerem je zapisal: “ Zame je sreča, ko se imaš vedno kaj za veseliti”. Vsakič, ko grem na pilates, se veselim, saj vem, da počnem nekaj dobrega zase, za svoje telo. Na pilates hodim že tretje leto in v tem času se je marsikaj spremenilo. Moja drža, počutje, telesna vzdržljivost in gibčnost. Spoznala sem, da pri pilatesu ne gre le za vadbo, temveč za spoznavanje in razvijanje odnosa do telesa. Z vztrajnostjo in potrpežljivostjo sem z njim sedaj veliko bolj povezana in mu znam prisluhniti. Vesela sem, da je pilates postal del mojega življenja, predvsem pa, da sem ga spoznala s pomočjo Žige, ki mu lahko zaupam. S svojo strokovnostjo in podajanjem znanja me vedno znova navdušuje in mi daje občutek, da sem na dobri poti.

Mateja Bratož

Bolečine, ki so se pojavljale zaradi dela za računalnikom, so izginile, bolj se zavedam svojega telesa …

V Gibanico k Žigi hodim osmo leto. Na pilates že dolgo ne gledam več kot le na vadbo, temveč je postal del mojega življenja. Po vadbi se počutim prerojena in polna energije. Bolečine, ki so se pojavljale zaradi dela za računalnikom, so izginile, popravili so se moja drža, gibljivost in ravnotežje (kar opažam predvsem pri plesu), bolj se zavedam svojega telesa.

Žiga me navdušuje s svojo strokovnostjo, predanostjo in smislom za poučevanje. Svoje znanje nenehno nadgrajuje, zato mu pri vadbi popolnoma zaupam. Ustrezajo mi tudi majhne skupine in praktično individualni pristop. Gibanico priporočam vsem, ki želijo izboljšati kakovost svojega življenja.

Darja Žlogar

… pristop je enkraten, strokoven, z veliko delovne vneme in pozitivne energije …

Pred Gibanico sem preizkusila pilates v nekaj uveljavljenih ljubljanskih pilates studiih, vendar me niso nikjer prepricali s strokovnostjo, za razliko od Žige. V Gibanico hodim ze skoraj 2 leti in zahvaljujoc Žigovem pristopu, vadbo obiskujem z vedno vecjim navdusenjem. Žigov pristop je enkraten, strokoven, z veliko delovne vneme in pozitivne energije, tako, da je to zame vadba za telo in duso. Vesela sem, da so mi ga priporocili in ga z veseljem priporocam vsem ostalim.

Arjana Bregar

Prijeten je občutek, da spoznavaš svoje telo, da premikaš meje lastne zmogljivosti …

O pilatesu nisem dosti vedela, kar sem tu pa tam povprašala prijateljice, so vse zavzdihnile in rekle, da je to takooo težkooo, da naj se ga niti ne lotim, glede na to, da imam nekaj kilogramov telesne teže preveč in skoraj štirideset let.

Pa se nisem dala, prosila sem Žigo, če se lahko uvrstim med njegove pilates “varovance” in tako sem začela z vadbo. Z vajami in vadbo sem izjemno zadovoljna. Sicer na prvi pogled izgleda, da to niso nevemkako težke vaje, a ko jih začneš pravilno izvajati, ugotoviš, da zahtevajo koncentracijo in trud, po končani vadbi pa se počutiš nenavadno odlično, saj ugotoviš, da obstajajo na telesu mišice, za katere sploh nisi vedel, da so. Rezultat mojih dveh mesecev vadbe je, da se prvič v življenju začenjam zavedati svojega telesa in predvsem drže.

Žiga je nežno odločen, ko pokaže vajo in nas opazuje ter popravlja med izvajanjem. Ko si že mislil, da bolj kot toliko ne moreš narediti določene vaje, ti on s prijaznim gibom pokaže, da zmoreš še mnogo več. Prijeten je občutek, da spoznavaš svoje telo, da premikaš meje lastne zmogljivosti in pri tem se vedno lahko zaneseš na Žigo, ki točno ve kaj dela.

Melita Kuhar

Po dveh letih vadbe je moje telo bolj stabilno, bolj gibčno in močnejše, moja drža boljša in moje počutje še boljše.

Kmalu bosta minili dve leti, odkar enkrat tedensko obiskujem pilates. Pred tem nisem nikoli telovadila – ne v šoli ne sama – in nisem se ukvarjala z nobenim športom; zdravje pač. S pilatesom nisem zasvojena, obiskovala pa ga bom, dokler bom mogla. Žiga Tolič je zaslužen za to, da pod njegovim vodstvom med vsakim treningom začutim nov splet mišic, novo možnost premikanja, nove obremenitve in razbremenitve skeleta …

V skupini nas je največ šest in skupina pravzaprav ni skupina: prijazni smo med seboj, a dela vsak sam, vsak v svojem ritmu – in vsakemu je Žiga ves čas na razpolago: uči, popravlja, spodbuja. Prostor, v katerem delamo, je prijeten, ravno prav velik in lepo osvetljen.

Po dveh letih vadbe je moje telo bolj stabilno, bolj gibčno in močnejše, moja drža boljša in moje počutje še boljše. Bolj vzdržljiva sem, bolj pozorna na svoje telo. In telo mi je skrb začelo vračati: spodbuja proaktivnost, ustvarjalnost in spodbudno razpoloženje.

Bogdana Herman,
učiteljica veščin komuniciranja v p. in pevka

Za vse, stare in mlade, srednjih let, s težavami ali le z željo po rekreaciji … resnično priporočam, pridite v Gibanico.

Že leta obiskujem vodene ure pilatesa. Priporočen mi je bil s strani fizioterapevta, saj imam težave s hrbtenico, katerih se praktično ne da odpraviti. Zmanjšanje bolečine z redno telovadbo je edina rešitev. Zato sem redno začela obiskovati ure pilatesa in zadeve so se izboljšale. Bila sem zares vesela, da se je izhod le našel.

Prijateljica me je že nekaj časa prepričevala, naj vendar poskusim še pri njenem vaditelju pilatesa, saj je prepričana, da bo to moji hrbtenici še posebno prijalo. Malo zato, da ji ustrežem, malo pa tudi iz radovednosti, sem šla z njo v Gibanico. Ko sem opravila prvo ura pilatesa na blazinah, pri Žigu, sem odšla domov nasmejana in srečna. Do takrat sem mislila, da sem pri pilatesu preizkusila že vse in da kaj novega ne morem več doživeti. No, vedno nas lahko kaj preseneti.

Žiga nas je vodil skozi vaje z neizmerno natančnostjo in rahločutnostjo, s kontrolo in pozornostjo na vsak naš gib, pa naj je bil še tako minimalen. Sledil je vsakemu našemu vdihu, vsakemu izdihu. Opozarjal nas je na premike, drže, gibe, katerih se pri pilatesu do tedaj še nikoli nisem zavedla , pa sem neštetokrat izvedla neko podobno vajo. Poistovetil se je z nami in našim gibanjem. Kot bi bil drugi jaz naših teles. Odšla sem izredno zadovoljna. In tako še nekajkrat, dokler nisem pričela redno zahajati v Gibanico, saj bi že težko brez nje.

Ko nas je Žiga presenetil še s pilates napravami, takšnimi kot jih je gospod Joseph Pilates priredil že za svojega časa za svoje pilates navdušence, pa smo bili še dodatno veseli in motivirani. Naprave so seveda danes mnogo bolj sofisticirano oblikovane, dodatno izpopolnjene in nadgrajene. Nudijo brezštevilno možnost različnih vaj in zdi se nam, da Žigu nikoli ne bo zmanjkalo idej, kaj početi na njih. Naučila sem se, da je kvaliteta pri pilatesu na prvem mestu.

Žiga nam vsakič znova ponovi: raje naredite vajo enkrat, pa tisto pravilno in po svojih najboljših močeh, kot da tekmujete sami samo in želite narediti čim več ponovitev. Manj je več.

Milada

Več kot 5 let sem trpela s kroničnimi bolečinami v spodnjem delu hrbta, vse dokler nisem spoznala pilates tehnike.

Ne morem vam povedati kako vesela sem, da sem spoznala Žigo in zbrala dovolj poguma, da sem prišla v njegov pilates studio. Več kot 5 let sem trpela s kroničnimi bolečinami v spodnjem delu hrbta, ki so se začeli po rojstvu mojega drugega otroka. Poizkusila sem že vse možne načine in telovadbe in bolečina je vedno vztrajala, vse dokler nisem spoznala pilates tehnike.

Po 7 mesecih redne vadbe sem skoraj popolnoma brez bolečin – te se pojavijo le takrat, ko »špricam« kak teden in ne pridem na pilates, kar me vedno spomni, da si moram v svojem prepolnem urniku vzeti tudi čas zase in za svoje zdravje.

Pilates v Pilates studiu Gibanica priporočam vsem. Všeč mi je osebni pristop do strank in profesionalni odnos do dela.

Mirjam Gato

Pilates je fantastična vadba za telo in dušo. Po treh mesecih vadbe se moje navdušenje le še stopnuje.

Po treh mesecih vadbe se moje navdušenje le še stopnuje, kar se mi pri drugih oblikah športnih vadb, v preteklosti, ni dogajalo.

Vsekakor pa je moje navdušenje povezano tudi z Žigo, ki na izjemno učinkovit način predaja svoje znanje in le še stopnjuje motiviranost posameznic v skupini. Toplo priporočam vsem.

Janja Juvan Kostanjšek