Objavljeno 29. 04. 2013

Iz sedenja v gibanje – brez bolečine

Dandanes veliko časa preživimo sede – v službi, med učenjem, prehranjevanjem, tudi v prostem času, pred računalnikom ali televizijo. Naše telo ni prilagojeno sedenju, na kar nas opozarja naša slaba drža. Ob sedenju se namreč teža glave in zgornjega dela trupa prenese na prednji tel telesa, zato se pri sedenju zanašamo na globoke hrbtne in trebušne mišice. Ker pa presedimo mnogo preveč časa, globoke hrbtne mišice več ne zmorejo zdržati dolgotrajne obremenitve. Postanejo »deprogramirane«, kar vpliva na slabo držo, vsa teža zgornje polovice telesa pa dobesedno visi obešena na že tako preobremenjenih hrbtnih mišicah.

Slaba drža sčasoma ni več omejena samo na sedenje. Prenesemo jo tudi na druga vsakodnevna opravila, kot so hoja, pomivanje posode, dvigovanje bremen, prenašanje torb in športne aktivnosti. Vse te aktivnosti so bistveno bolj varne, če znamo ustrezno uporabljati hrbtne in trebušne mišice za podpiranje trupa. V nasprotnem primeru lahko prihaja do prevelikega stikanja sprednjega dela medvretenčnih diskov, kar vpliva na prevelik razteg ligamentov in diskov na zadnjem delu hrbtenice. Tako vsak dan po malem svoji hrbtenici povzročamo škodo, ki se lahko izrazi tudi v obliki hernije, predčasne obrabe in ostalih degenerativnih sprememb.

Dobra novica je, da je te neželene posledice mogoče preprečiti ali vsaj omiliti. Z ustrezno telovadbo, pri kateri aktiviramo ustrezne mišice, lahko vplivamo na pravilno telesno držo. Ena od oblik gibanja, ki odlično pomaga pri teh težavah, je pilates. Je nežna, a hkrati zelo učinkovita vadba, ki omogoča krepitev, oblikovanje in sproščanje telesa. Izboljšuje telesno držo, odpravlja njene nepravilnosti in povečuje zavedanje o lastnem telesu. Poudarek je na aktivaciji mišičnega steznika trupa (globoke trebušne mišice). S tem, ko znamo mišice ustrezno obremeniti in obvladovati položaje hrbtenice, lahko dodajamo različne oblike gibanja in obremenitev. Tako zgradimo nujno potrebno moč v mišicah, ki nam bodo omogočile pravilno telesno držo.

Pri težavah, ki imajo vzrok v sedenju, se pri pilatesu opravljajo korekcijske vaje, inštruktorji pa vas učijo tudi pravilne telesne drže. Kljub predsodkom, sploh pri moški populaciji, velja pilates za izvrstno vadbo za oba spola. Strokovno usposobljena ekipa Pilates studia Gibanica vadbo v majhnih skupinah prilagodi tudi potrebam nosečnic, športnikov, mladih mamic, starejšim oz. seniorjem. Vadba je, glede na navodila zdravnika, primerna tudi po operaciji in rehabilitaciji.

To, da niste telovadili že od osnovne šole, ni nikakršna ovira ali izgovor. Z voljo in gibanjem boste dosegli spremembe na bolje.

Žiga Tolič

 

Članek je bil objavljen v reviji Zdrave novice.