Objavljeno 04. 03. 2013

Iznajditelj vadbe pilatesa je Joseph Hubertus Pilates, rojen 1880 v Duseldorfu v Nemčiji. Na svet je prišel kot bolehen otrok, premajhen za svojo starost; imel je tudi težave z astmo in bronhitisom. Njegova neverjetna volja, da naredi nekaj zase in s tem izboljša svoje zdravje in telesne sposobnosti, so ga vodile k temu, da je začel trenirati različne športne zvrsti: boks, plavanje in jogo. Leta 1912 je odšel v Anglijo, kjer je delal kot boksar in akrobat. Med prvo svetovno vojno je kot bolničar delal z ranjenci pri rehabilitaciji. Za dodatno obremenitev pri telovadbi je uporabljal vzmeti, ki jih je pritrdil na steno. Njegova metoda je bila zelo efektivna, tako da so bolniki v zelo kratkem času zelo izboljšali svoje zdravje. To je bil začetek “reformer” treninga.

Po koncu 1. svetovne vojne se je Pilates za kratek čas vrnil v Nemčijo, kjer je delal za policijo. Zaradi političnih razmer se je odločil zapustiti Nemčijo. Odšel je v New York. Na poti je spoznal svojo bodočo ženo Claro, ki je bila prav tako medicinska sestra. Skupaj sta v New Yorku odprla prvi pilates studio, ki obstaja še danes. Ker se je studio nahajal v stavbi New York City Balleta, je pilates spoznavalo vedno več plesalcev. Pilates je uspešno rehabilitiral številne profesionalne plesalce in jih s tem obvaroval pred koncem kariere. Do leta 1960 sta s Claro delala v njunem studiu. Po Pilatesovi smrti leta 1967 je Clara še nekaj časa vodila studio, potem pa ga je predala svoji učenki pilatesa.

Za tisti čas je bil pilates revolucionaren in koreografi, kot so Martha Graham in George Ballanchine, so vestno delali po tej metodi. Joseph Pilates je že takrat govoril, da je 50 let pred časom – in imel je prav. Pilates je bil več kot 70 let interni trening profesionalnih plesalcev in lahko rečemo, da je bil takrat postavljen temelj pilates tehnike. V zadnjih letih je pilates obnorel ZDA, v Evropi v zadnjih 10 letih začenja svoj pohod.

Filozofija pilatesa:

  • gibanje in miselnost gresta skupaj,
  • pri dobrem treningu moramo tudi misliti,
  • za popolno postavo potrebujete le svoje telo in svoje možgane,
  • gibanje povzroči pretok energije in sprošča energetske blokade,
  • skozi življenje hodite pokončno,
  • s pilatesom do “super” telesa.