Objavljeno 10. 11. 2015

Pred leti je prišla potencialna stranka k meni na prvo uro Pilatesa. Bila je srednjih let, urejena, izobražena in videlo se ji je, da je uspešna ženska, ki ima stvari pod kontrolo. Izkazalo pa se je, da živi tudi v popolni iluziji laži srednjih let. Bom razložil. Po vadbi sem ji svetoval, da je pred začetkom resnega dela potrebno narediti uvajanje, na katerem jo bom poleg drugih pomembnih stvari naučil tudi pravilnih vaj za krepitev mišic medeničnega dna. Na Pilatesu te mišice uporabljamo, krepiti pa jih je potrebno posebej, drugače lahko nastane škoda na teh strukturah.

Na obraz se ji je naredil posmehljiv izraz in nato je pred vsemi prisotnimi povedala: “Razumem, da ima večina vaših strank težave z uhajanjem urina, ampak jaz s tem nimam problemov in ne potrebujem tovrstnih informacij. Kdaj lahko pridem na Pilates uro, da začnem z delom?!”

Ko je nekdo aroganten, mi hkrati govori kako naj delam in je ob tem še vzvišen do vseh mojih strank, potem vem, da mi preostane samo ena stvar. Pogledal sem ji v v oči in ji spoštljivo in prijazno povedal naslednje:

“Vaše prsi se bodo povesile, vaš podbradek se bo povesil, vaša koža se bo povesila in tudi vaše medenično dno se bo povesilo. Ali se zavedate, da boste pri čisto vsaki Pilates vaji še dodatno obremenjevali mišice medeničnega dna in če ga ne znate pravilno stisniti boste delali samo škodo? Ali se zavedate, da statistika pravi, da je 30% žensk (tudi moški niso izjeme) prepričanih, da pravilno stiska te mišice ampak v resnici nima pojma? Če mislite, da ste biološka izjema in to ne velja za vas, potem vam želim veliko sreče. Na svidenje.”

Ne glede na to ali ste moški ali ženska, ali ste rodili otroka ali ga nikoli ne boste, vsi moramo delati in izvajati vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Tudi, če ni nikakršnih problemov. Ker je gravitacija v kombinaciji s časom neusmiljena do vseh naših tkiv, lahko samo z rednim in pravilnim treningom odpravimo ali preprečimo nastanek problemov.

Samo za tiste, ki ne živite v iluziji, da bodo stvari ostale nespremenjene in za tiste, ki se že zelo zavedate teh sprememb, že tretje leto zapored, organiziram delavnico za medenično dno.

 

Za koga je delavnica primerna?

 • Za moške,
 • za ženske,
 • za starejše ljudi,
 • za vse najstnike,
 • za mamice pred ali po porodu,
 • za ljudi ki imajo probleme z inkontinenco,
 • za ljudi, ki nimajo nikakršnih problemov z urinsko inkontinenco,
 • za vse, ki tečete ali skačete v svojem športu,
 • za vse ki hodite na fitnes, jogo, Pilates ali kakšno drugo obliko skupinske vadbe,
 • za vse resne športnike in rekreativce,
 • za ljudi, ki veliko presedijo v službi,
 • za ljudi, ki jim je mar in se zavedajo, da nič ni večno in da se je potrebno za svoje zdravje tudi potruditi.

 

Kje in kdaj bo ta delavnica?

V Pilates in Feldenkrais studiu Gibanica v Ljubljani lahko ujamete še zadnji delavnici v tem semestru na to temo:

petek, 8.1.2016: 17:30 – 19:30

sobota, 9.1.2016: 9:00 – 11:00

 

Cena dvourne delavnice je 35 EUR, plačilo je možno v gotovini pred začetkom delavnice. Vse naučeno na dej delavnici, boste lahko samostojno uporabljali do konca svojega življenja.

 

Boste izbrali vlogo žrtve ali pa se boste spopadli z neusmiljenim tokom časa? Rešitev je pred vami. Odločitev je vaša. Prijavit se lahko preko e-pošte info@gibanica.si ali telefona 040 390 660.

 

Se veselim dela z vami in vas lepo pozdravljam.

 

Žiga Tolič