Objavljeno 09. 01. 2015

Ali lahko v svoj avto naložim petsto kilogramov opek? Seveda lahko, s svojim avtom lahko naredim kar me je volja! Bom vprašal drugače. Ali je primerno, da v svoj avto naložim petsto kilogramov opek? Si nor!? A veš koliko denarja je avto stal? Pa saj bi ga uničil, če bi to naredil!

Ko se pogovarjamo o telesni aktivnosti in raznih rekreativnih športih, bi se morali ljudje tudi vprašati ne kaj lahko delajo, ampak kaj je za njih primerno. Svobodna volja nam omogoča, da se skoraj vsak po osem urnem sedenju v službi odpravi na tek, fitnes, crosfit,…, večinoma brez vsake predpriprave. Ne razumem, kdaj smo stopili z vlaka realnosti in si domišljamo, da lahko nekdo, ki je zadnjih deset let presedel v šoli oziroma fakulteti in nato po zaključku šolanja še po 8 ur vsak dan za računalnikom, kar na lepem vstane in začne na fitnesu premetavati enormne obremenitve ali pa delati atletske treninge, brez posledic za svoje sklepe. Včasih pozabljamo, da so ti treningi namenjeni športnikom, kateri cele dneve posvetijo svojemu športu in nikakor ne nekomu, ki presedi po osem ur za računalnikom.

Profesionalni športniki in plesalci zavestno uničujejo svoja telesa za potrebe svojega športa ali umetnosti. Stvari katere morajo delati s svojimi telesi so velikokrat zelo ekstremne in seveda nosijo svoje posledice. Michael Jordan danes še vedno lahko zabije žogo na koš, hoditi pa več ne more normalno. Vsi vidimo športnike kako smučajo, tečejo, plešejo ali brcajo žogo in dosegajo takšne in drugačne rezultate. Redko pa se zavedamo, kaj vse se dogaja v zakulisju, da se lahko kljub poškodbam in obrabam sploh premikajo in dosegajo rezultate na katere so/smo lahko ponosni.

Več navodil imamo na voljo, ko kupimo nov avto, kot za uporabo lastnega telesa. Ko kupiš avto si obveščen o tem ali je bencinar ali disel, tako da veš s čim ga moraš hraniti. Zavedaš se, da ob udarcu lahko poškoduješ pločevino, dobro veš, da avto ni ladja in da ni pametno z njim plavati. Kaj pa je s telesom? Pojma nimamo kaj se dogaja. Ljudje tečejo maratone povsem nepripravljeni, hodijo v fitnes in z željo po hitrih rezultatih pretiravajo s količino in težavnostjo treningov.

Vaš avto lahko zamenjate ali popravite, če se poškoduje. Telo je samo eno in nima nadomestnih delov in ko ga popolnoma uničiš, ga ne moreš zamenjati.

Vam je mar za vašo hrbtenico in sklepe? Ste pripravljeni vsakodnevno nameniti nekaj minut dnevno za negovanje teh mišic? Če je vaš odgovor DA, potem je še možnost za vaše sklepe. Svetujem vam, da poiščete ustreznega učitelja, ki vas bo naučil uporabljati najpomembnejše mišice v telesu. To so mišice, katere varujejo hrbtenico in medenico, ter skrbijo za stabilnost naših sklepov. To so osnove in ko obvladaš osnove si lahko privoščiš tek, fitnes, in ostale oblike rekreacij bistveno varneje, kot če tega ne obvladaš.

Bodite prijazni s svojim telesom.