Objavljeno 21. 01. 2015

Predstavljate si naslednjo situacijo. Imate bolečine v križu, ramenu, kolenu ali v drugih sklepih. Bolečina vam ovira vsakodnevne aktivnosti in vas dela nezmožne za delo. Zdravnik vam predlaga blokado, s katero bo odstranil bolečino in vas ne bo več morila, tako da boste lahko nemoteno opravljali svoje vsakodnevne aktivnosti. Odlično, kajne?

Poglejmo raje bolečino z drugega zornega kota. Pojav bolečine je nekaj pozitivnega v vašem življenju. Služi kot alarmni sistem, ki vam javlja, da se nekaj zelo resnega dogaja v vašem telesu in zahteva vašo pozornost. Resnica je, da vaš zavestni del možganov nima pojma kaj vse se dogaja v vaših sklepih in zato potrebuje informacije s strani živčnega sistema, ki pa vse ve in vam sporoča dejansko stanje. Če se ob pojavu bolečine ukvarjate samo s tem kako bi jo izklopili, se zavedajte, da se lotujete problema pri napačnem koncu. Če samo izklopite bolečino, je enako, kot če izklopite ararm v hiši, ki opozarja, da so prisotni vsiljivci in se potem odpravite nazaj spat. Naslednje jutro pa se presenečeno sprašujete kako je možno, da so vas oropali.

Blokade vsebujejo kortikosteroide. To so stresni hormoni in kot taki kratkoročno ugodni, ker zavrejo imunski sistem, vnetje, bolečino, skratka počutimo se, kot da je vse krasno. Ko se pučutite krasno lahko spet počnete stvari kot prej, predno se je bolečina sploh pojavila, kar pa vas je tudi pripeljalo v bolečinsko stanje. Torej blokada samo omogoča, da še naprej živite v laži in se pretvarjate, da se nič ne dogaja. Blokade tudi dolgoročno vplivajo predvsem negativno. To pomeni, da lahko oslabijo vezi, kosti, sklepni hrustanec in stanje se s časom še poslabša.

Z redno telovadbo in skrbjo za svoje telo pa lahko delujemo preventivno. Če imate mišice imate sklep. Kaj to pomeni? Brez mišic je vsak sklep neuporaben. Potrebno je skrbeti za kondicijo svojih mišic, če želite svoje telo brez večjih težav uporabljati do pozne starosti. To zahteva dnevno nego do konca življenja in razumem, da je marsikomu lažje nekajkrat letno dobiti blokado ali živeti na protibolečinskih tabletah in se pretvarjati, da je vse ok, kot pa se spraviti k telovadbi. Bolečina vam javlja, da je nekaj narobe in če jo na silo utišate, potem niste rešili problema, le izključili ste alarm.

Kaj vam telo želi sporočiti? Rešujte VZROK, ne POSLEDICE – le tako boste najbolj prijazni do svojega telesa.